Micamijnen

 

Deze maand is er een handtekeningenactie voor de bescherming van kinderen die werken in de micamijnen in India. Ze gaan niet naar school en werken lange dagen in onveilige situaties. Hieronder staat het verhaal van een van de kinderen uit zo’n mijn.

U ku

nt in de winkel de petitie tekenen en op https://www.terredeshommes.nl/programmas/stop-kinderarbeid-micamijnen  kunt u ontdekken wat u verder nog kuntdoen.

Steen op mijn hoofd

“Ik doe dit werk al zes jaar. Ik sta om zes uur op, was mijn gezicht, poets mijn tanden, neem mijn pikhouweel en hamer en ga met mijn broers mica verzamelen. Ik werk zo’n zeven of acht uur per dag.”

“Ik ben al drie keer gewond geraakt tijdens het werk. Eén keer viel een groot stuk steen op mijn hoofd, ik rende naar buiten en vroeg de anderen: “Wat is er gebeurd?” “Je bent geraakt door een steen”, zeiden mijn vrienden. “Heb je bloed?” Ik raakte mijn achterhoofd aan en zag dat er bloed aan mijn vingers zat. Diezelfde dag nog ben ik naar het ziekenhuis gegaan en ben ik vijf dagen lang behandeld. Maar ook mijn arm en benen zijn gewond geraakt. Die wonden zwollen dan helemaal op.  Steeds had ik medicijnen en rust nodig voordat de wond genas.”

School

“Ik zou graag naar school willen, maar daarvoor heb ik wel schoenen nodig. Goede schoenen. Die heb ik nu niet. School is 1 of 2 kilometer lopen. Als het kon, nam ik een bad en ging ik naar school. Daar zou ik studeren en dan later zelf schoolmeester willen worden.”

Mica zit bijna overal in

Veel van onze dagelijkse producten, zoals auto’s, verf, cosmetica, laptops en andere elektronische apparaten, bevatten het mineraal mica. Dat is het mineraal dat duizenden kinderen zoals Rajat uit de mijnen halen. Dit moet stoppen. Terre des Hommes zorgt dat kinderen uit de micamijnen worden gehaald en weer naar school kunnen.